Soms is het ook wel eens leuk om iets te maken dat net even buiten je ‘comfort zone’ ligt. Zo kreeg ik onlangs bij een (baby)kookworkshop een geweldig receptje onder ogen voor een soepje op basis van zoete aardappel. En hoewel ik er geen verwachtingen van had, vond ik de smaak echt ontzettend lekker. Een zoete aardappel is geen aardappel, zoals de naam doet vermoeden. Niets is echter minder waar, de zoete aardappel is juist een groente. En het mooie van deze groente is dat het een bron van vezels is. De zoete aardappel staat op vele afslank menu’s omdat de aardappel vult langzaam verteert. Kortom; je raakt er lekker vol van en dat blijf je ook een tijdje.
Een ideaal maaltijdsoepje dus, gezond, mager en erg voedzaam! Ik heb tot op heden het soepje nog niet vaak gemaakt, maar inmiddels zijn de zoete aardappelen weer in huis en ga ik hem toch nog weer een keer maken. Dus hier komt ie, de aardappelsoep ala Roelina’s, dat dan weer wel.
Wat heb je nodig voor zelfgemaakte zoete aardappelsoep:
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- stukje verse gember (of gemalen gember)
- 1/2 in stukjes gesneden paksoi (of chinese kool)
- 3 á 4 zoete middelgrote zoete aardappelen
- 2 (biologische) bouillonblokjes
- 2 eetlepels rode curry pasta
- 400 ml kokosmelk
- Wat limoensap
- 1 liter water
- Scheutje olie
We beginnen dit keer met de groente. De uitjes pel en snijd je in kleine blokjes, je perst de knoflook en rapst de gember. Tezamen met de rode curry pasta, fruit je dit mengsel op een laag vuurtje even kort aan. In tussentijd schil je de aardappels en snijd deze in kleine blokjes. Vul een pan met water en de (biologische) bouillonblokjes en voeg daar de stukjes aardappel en kokosmelk aan toe. Kook deze basis net zo lang totdat alle aardappelstukjes gaar zijn (ongeveer 10 minuten). Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine tot een glad geheel en voeg als laatste de curry pasta en wat limoensap naar smaak toe. Laat de soep nog 1 minuutje doorkoken. Voor de knapperige bite voeg je nog wat fijn gesneden paksoi toe aan de soep. Dit kun je in de pan doen, of pas achteraf op het bord. Het is net hoe rauw je de groente wilt eten. Je kunt de groente ook meekoken indien je dit lekkerder vindt.
Deze pittige zoete aardappelsoep is behoorlijk vullend van zichzelf en te veel garnering ernaast is dus niet aan te raden. Uiteraard is een geroosterd (volkoren) broodje of (pittig) deeghapje altijd mogelijk. Maar een lekker (volkoren) stokbroodje, bijvoorbeeld met een pittig smeersel erbij is natuurlijk ook lekker.
Inspiratie voor dit soepje haalde ik een beetje uit een recept verkregen via Gees van Asperen en een beetje van mijzelf.