Het geweld heeft met de komst van zoon 2 definitief zijn intrede gedaan in huize Roelina’s. Alles wat ook maar een beetje ten strijde kan trekken, daar gaat het jongenshartje hier tegenwoordig sneller van kloppen. Een logisch gevolg was dus om afgelopen zomer voor de eerste keer het Archeon te bezoeken, waar we naar het 14e Viking Festival gingen.
Ikzelf was nog nooit op dit themapark geweest en wist me er dan ook geen voorstelling van te maken. Maar het bezoek dat we brachten aan het Middeleeuwse Festijn bij Kasteel Cannenburch, zorgde ervoor dat ik beter voorbereid was dan gedacht. Want het Viking Festival te Archeon is het Middeleeuwse Festijn keer 10. En als je dergelijk vertier leuk vindt, dan moet je zeker eens een festival bij het Archeon bijwonen.
Wat lees je allemaal in dit artikel?
Het Archeon, neemt je mee door de tijd
Het Archeon is een educatief themapark dat je meeneemt door de tijd van de Prehistorie, Romeinen en de Middeleeuwen. Hoe de mensen toen leefden, wordt er op realistische wijze nagespeeld. Zo zijn de huisjes waarin men leefde nagebouwd en wordt er live gewerkt, gekookt en gegeten. De aanwezige acteurs op het park gaan allemaal volledig op in hun rol, en dat alleen al is de moeite van het bekijken waard. Je kunt trouwens zelf ook mee doen met verschillende activiteiten, waardoor jij je ook heel even waant in oude tijden. Voor geschiedenisjunkies als wij, helemaal het einde dus.
Het 14e Viking festival te Archeon
Vorig jaar, eind augustus, vond op het Archeon, naast de reguliere historische activiteiten, een speciaal Viking Festival plaats. Als vervent ‘Viking’kijkers en met twee kleine vikingen in ons kielzog, besloten we het 14e Viking Festival te Archeon met ons gezin te bezoeken.
Het Archeon was in de bewuste dagen dat het festival plaatsvondt overspoeld met Vikingen, van heinde en ver. Tal van tentjes en kraampjes waren uitgestald op het terrein en verkochten van alles wat maar met de Vikingtijd te maken heeft. Van sieraden, kleding, wapentuig tot speelgoed. Ook werden er speciale Viking veldslagen gedemonstreerd en kon je bij verschillende tentjes écht zien hoe de Vikingen in de vroege Middeleeuwen leefden. Onze kleine Vikingen keken hun ogen uit.
Romeinse gladiatoren in het Archeon
Naast dat het park bol stond van het Vikinggeweld, waren er natuurlijk ook nog steeds reguliere activiteiten op het park. Zo woonden wij bijvoorbeeld een traditioneel Romeins gevecht bij. In een tjokvolle arena, gevuld met jong en oud, keken we aandachtig naar hoe twee gladiatoren elkaar spreekwoordelijk te lijf gingen. Onze peuter bleef onafgewend kijken naar het schouwspel van de acteurs, die elkaar met veel bombarie een kopje kleiner maakten. Het zal je dan ook niet verbazen dat er nog lang, tot zelfs bij thuiskomst, over nagepraat werd.
Klimmen en klauteren
Verder was er op het park natuurlijk ook nog gewoon genoeg te spelen, te klimmen én te klauteren. En ook daar liepen onze beide Vikingen wel warm voor. Om dus even bij te komen van al het historische vertier, namen we een break in het speeltuintje dat zich ongeveer in het midden van het park bevindt. Evenals het oude klooster, dat oorspronklijk dateert uit 1350 en waar je heerlijke pannekoeken kunt eten. Met een beetje geluk worden je tijdens het eten zelfs Gregoriaanse liederen toegezongen, door de broeders die het klooster bewonen. Allemaal net echt dus.
Het Archeon, een onuitwisbaar historische indruk
Vooral op kleine kinderen, maakt een bezoek aan het Archeon mijn inziens een onuitwisbare indruk. Om je een beeld te geven van hoeveel indruk het op onze kleine ridders maakte. Ons huishouden is vanaf die dag besmet geraakt met het riddervirus. Nog tot op de dag van vandaag worden er bij ons thuis veldslagen uitgevochten met de zwaardjes en schilden die we kochten in het Archeon. Het heeft zelfs min of meer het dinovirus wat naar de achtergrond verdreven, en dat zegt wat. Het bezoek dat wij afgelopen zomer brachten aan het Archeon is wat mij betreft dus zeker niet het laatste.
Houdt je ook van historie en vindt je dit soort leerzaam vertier leuk? Dan is Archeon en één van haar festivals zeker de moeite van het bezoeken waard. Wil je weten wat er komend seizoen te beleven is op het Archeon, bekijk dan de agenda van 2018.
Ben jij wel eens in het Archeon geweest? Wat vond je ervan?