Wanneer je kinderen hebt, is fietsen ineens van een noodzakelijk kwaad verandert in iets leuks. Want wat is er nou gezelliger dan samen met je oogappels te fietsen? Wanneer je kids nog klein zijn, is dit nog voor- of achterop. Later mogen ze het helemaal ‘zelluf’ doen.
Ik schreef er al eens iets over, fietsen met je kind is zo leuk! En in die fase zijn wij wéér beland. Want ook onze knorrepiet mag nu mee op de fiets. Peuterlief verhuist naar het kinderzitje achterop. Aan de kleinste man de eer om plaats te nemen aan mijn stuur. Een mijlpaal voor iedere ouder én kind is wanneer je kindje ook zelf mag gaan fietsen. Maar hoe pak je dat nu aan? Simpel, je laat hem kennismaken met het fenomeen fietsen. Eerst op een loopfietsje, later met zijwieltjes en dan…. helemaal alleen.
Zo leer je je kind fietsen
Niets is prachtiger in deze wereld, dan je kleine oogappel voor het eerst op zijn nieuwe fiets te zetten, waarop hij al wankelend zijn eerste fietspoging waagt. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind veilig leert fietsen op een verantwoorde manier? Misschien heb je wel het een en ander gehoord, maar geen idee hoe dit nu daadwerkelijk aan te pakken. Geen nood, hier lees je een aantal zeer waardevolle tips!
Zijwieltjes & helm
Alle begin is lastig. Zorg er daarom altijd voor dat je kind de eerste tijd met zijwieltjes rijdt. Of het nu om jongens- of meisjesfietsen gaat, stevige zijwieltjes zorgen voor voldoende stabiliteit, en staan garant voor de veiligheid van je kind. Ook een helm kan geen kwaad bij de eerste dappere fietspogingen van je kroost.
Wist je dat sommige bronnen beweren dat het beter is om een kind te leren fietsen met een loopfiets in plaats van een fiets met zijwielen? Reden hiervoor is dat kinderen op een loopfiets sneller hun motoriek ontwikkelen, omdat je op een loopfiets van jong af aan leert om je lichaam in evenwicht te houden.
Zoek je nog een leuke kinderfiets? Kijk op de site van Fietsenopfietsen.nl, vóór 23.00 uur besteld = volgende dag in huis.
De volgende stap
Het verschilt per kind, maar gemiddeld is het rond de 5 jaar tijd de zijwieltjes van de fiets te schroeven. Stel eerst de zijwieltjes wat hoger af zodat je oogappeltje er niet meer steeds steun aan heeft. Hierdoor oefent je kindje zijn balans. De volgende stap is de zijwieltjes zo hoog af te stellen dat ze boven de grond zweven. Verklap wat je hebt gedaan, waardoor je kind vol trots de zijwieltjes gedag zal zeggen. Natuurlijk houd je je kind in het begin nog goed vast. Om te voorkomen dat je erge rugpijn krijgt kun je een dikke sjaal rond het middel van je kind binden, en het daaraan vasthouden. Dit geeft meteen een veilig gevoel en voorkomt nare valpartijen.
Helemaal los
Als je denkt dat het tijd is om helemaal los te laten, doe dit dan in eerste instantie stiekem. Als je openlijk zou vermelden dat je loslaat, zou je kleintje bang kunnen worden en misschien zelfs onzeker. Ren mee, en zeg dat je nog steeds vasthoudt, een trucje dat goed werkt. Achteraf kun je vertellen dat je kind helemaal alleen heeft gefietst! Reken maar dat ze trots zijn op hun prestatie.
Niet ver meer weg
Zover is het bij ons nog niet, maar er wordt al wel druk geoefend. Want ook wij hebben een loopfiets voor onze kleine man aangeschaft. En dat gaat als een tierelier. De stap naar een echte fiets met, en misschien zelfs al wel zonder zijwielen, is niet ver meer weg. Maar voordat het zover is, zullen we nog met z’n drieën op 1 fiets het verkeer moeten trotseren.