Dat de eerste echte stapjes van zoonlief een vaardigheid is waar ik als mama E-NORM trots op ben, had ik volgens mij al eens aangehaald. En dat ik ook allerminst teleurgesteld ben dat deze nieuwe vaardigheid een vrijbrief vormt voor, jawel… shoppen, heb ik ook niet onder stoelen of banken gestoken. Dus afgelopen week ben ik samen met mijn kleine mannetje op schoenenjacht gegaan, en hebben wij onze eerste stapjes gezet in de wereld van kinderschoenen. Ik zocht een babyschoenspecialist die de kromme pootjes van zoonlief eens haarfijn zou opmeten want wat gedegen babyvoetadvies was voor deze beginnend mama niet geheel onwenselijk. Onze jacht startte daarom in de in ons dorp enige aanwezige schoenenzaak die nog kinderschoenen verkoopt, Waaijenberg Schoenmode. Aangekomen in de schoenenzaak werden we vriendelijk verwelkomd door de dienstdoende verkoper die ons beleefd te woord stond en ons vroeg of en waarmee hij ons kon helpen. Vol vreugde en zo trots als een mamapauw, antwoordde ik dat mijn kleine man toe was aan zijn eerste echte schoentjes en dat ik hierover graag wat advies wilde. Zo gezegd, zo gedaan. De voeten van mijn kleine vriend werden aandachtig bestudeerd en opgemeten en de vriendelijke verkoper gaf aan waar ik allemaal op moest letten bij de aanschaf van de eerste loopschoentjes. Omdat kleine babyvoetjes veelal nog uit kraakbeen bestaan en ze goed moeten kunnen buigen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen tot grote mensenvoet, is een soepele zool vooral heel belangrijk werd mij verteld. Een goede pasvorm zorgt er dan weer voor dat de voetjes en de hiel niet scheef zakken tijdens het lopen. En een flexibele instap, bestaande uit klitteband of elastische veters, maakt dat de hoge babywreefjes gemakkelijk in de schoen passen. Klonk mij allemaal heel logisch. Oke, babyschoentjes dus met een flexibele zool, waarmee meteen het kleurrijke schap vol met vrolijke kinderschoentjes afviel omdat dit met harde zolen belegde schoeisel simpelweg nog niet geschikt is voor de mollige babyvoetjes van zoonlief. De sectie babyschoentjes bood een aantal keuzes. Waaronder de Babyproof Smart schoentjes van Shoesme. Na wat vooronderzoekwerk op internet en van horen vertellen van ervaringsdeskundige vriendinnen, leken mij de schoentjes van Shoesme een goede basis om als eerste loopschoentjes te dienen. Dit merk staat overal goed aangeschreven en wordt op diverse mamafora alom geprezen.
Dus de kleine man op een bank gezet en het eerste exemplaar babyschoentje in maatje 20, zo schatte de verkoper het in, gepast. Maatje 20 bleek niet groot genoeg waarop de verkoper meteen een nieuw paar ophaalde in maatje 21. Het best is om bij de aanschaf van babyschoentjes een centimeter extra aan te houden dan de werkelijke grootte van het voetje, ging meneer de verkoper verder. Dit zodat het voetje genoeg ruimte krijgt om zich te bewegen, te ontwikkelen en naar hartelust te groeien. En zo als voorspeld, maatje 21 zat als gegoten. Helaas had de man in kwestie in maat 21 maar één paartje Babyproof Smart schoentjes van Shoesme in zijn schappen staan. En ik wilde nou eenmaal persé die schoentjes. Maat 21 werd niet zoveel verkocht vertelde de man, omdat de meeste baby’s schijnen te beginnen met de eerste schoentjes wanneer ze ongeveer maat 18 of 19 hebben. Nou, niet onze kleine blaag dus, waarbij de chubby babyvoetjes inmiddels al uitgegroeid zijn tot flinke stappers van maat 21.
Conclusie was dus dat meneer de koekepeer op grote voet door het leven gaat. Betekent meteen ook dat er al een flink aantal, in het verleden zelf aangeschafte en gekregen, schoentjes af zullen vallen om gedragen te worden. Te klein, of nog niet geschikt vanwege de zool. Ik heb de schoentjes uiteindelijk online gescoord bij Omoda, ietsjes meer keus en leuke aanbiedingen. Aanbiedingen die resulteerde in de aanschaf van, ach ik kan er ook niks aan doen, nog een paartje babyschoentjes. Want zeg nou zelf, aan zulke kleine, blauwe adidasjes kan je toch moeilijk weerstand bieden.