Tonijnkoekjes bakken
Het nieuwe ‘vanaf 10 maanden hoofdstuk’ van het Opperdepop babykookboek biedt zoveel nieuwe leuke gerechtjes, dat ik weer met veel plezier heb staan kokkeroeloffen voor onze kleine blaag. Met het blikje tonijn uit de koelkast waarvan ik me al een poosje afvraag waarvoor ik dat eens zal gebruiken in mijn achterhoofd, stuitte ik op een interessant receptje. Tonijnkoekjes. Hoe leuk is dat! Uitgelekte tonijn, geprakte aardappeltjes, losgeklopt eitje en wat fijngesneden takjes peterselie door elkaar gemixt en tot balletjes gekneed. Scheutje olie in de pan en hopla, de tonijnballetjes erin. Beetje aanduwen en platdrukken totdat er kleine tartaartjes ontstaan. Tot mijn grote verbazing lukt het ook nog om er daadwerkelijk ‘op koekjes lijkende’ burgertjes van te bakken. Even om en om en goudgele rondjes zijn het resultaat.
Nouja rondjes, zo mooi rond gevormd als dat ze in het toverkookboekje van Appie Heijn staan, zijn ze niet helemaal. Maar na wat voorproefwerk smaken ze in elk geval wel nét zo lekker als dat ze eruit zien op het plaatje. Paar stronkjes broccoli erbij geserveerd en voorgeschoteld aan de kleine koekepeer. Smullen geblazen. Ongelogen zat de tonijn tot achter zijn oren. Lekker zelf kliederen met de stronkjes broccoli en tonijnkoekjes die hij met een oog-handcoördinatie van mijn likje vestje trots naar zijn mondje probeerde te brengen. Overigens niet geheel onverdienstelijk, meer dan de helft van het maaltje is daadwerkelijk in de daarvoor bestemde opening, zijn mondje, beland. En dat is best een mijlpaal als je heu-le-maal zelluf eet. Een naar vis stinkend vet mannetje was het resultaat van dit feestelijke, smaakvolle maaltje. Maar o zo leuk om het ventje aan tafel te hebben, zelf te zien eten en nog smakelijk zien te genieten ook. Binnenkort ook maar eens de andere variant proberen, zalmkoekjes!